Skladište

Inventura

Inventura

warehouse[1]

U svakom robno-materijalnom poslovanju inventura je neizbježna obaveza i potreba. Iako često na zlu glasu, nešto što se mora napraviti, a bitna iz više segmenata, ne bi je trebalo raditi samo da se ispuni zakonska obaveza.
Bitno je stvoriti svijest što je zapravo inventura, i kako točna inventura, i točna stanja zalihe utječu na uspješno poslovanje tvrtke, samim tim na sigurnost radnih mjesta i isplate plaća. Susretali smo se poduzećima koji tretiraju 2-3 kom zalihe kao “nema”, jer su toliko zapostavili samo skladište da više ništa nije sigurno. Pogotovo sada kada smo na vrhuncu zaokreta poslovanja prema online, kada je stanje zalihe direktno nešto što sugerira kupcu raspoloživost proizvoda, i na kraju priče generira samu prodaju i zadovoljstvo kupca.
Uredno i organiziramo skladište uvelike će smanjiti vrijeme utrošeno za inventuru, kao i njezinu točnost dok će povećanje broja inventura (npr. kvartalne inventure), dodatno povećati točnost i otkriti potencijalne probleme te gdje i kada dolazi do istih. Potrebno je uzeti u obzir da ako je i nešto krenulo po zlu, veća je šansa riješiti problem ako se “svježe” desio, nego nakon godine dana.
Kvalitetna organizacija skladišta, bilo da se radi o jednostavnim rješenjima poput označavanju mjesta u skladištu, ili naprednijim poput paletno-pozicijskog i radom na terminal računalima, uvelike će povećati točnost i brzinu isporuka, samim tim inventuru, te krajnji cilj bolje upravljanje i optimizaciju zaliha.

Posted in Skladište

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.